Project Management and Investments
RSS icon Email icon Home icon
 • Ska börsens värdering minska i flera år framöver?

  Posted on April 7th, 2009 Peter Tjernström No comments

  Om man tittar på historiska data från 1881 och framåt och därefter drar slutsatser om framtiden, så blir det som rubriken indikerar. Morgan Stanleys strateger har tagit fram en rapport som citeras i tidningen Affärsvärlden, där man jämför P/E-talet för bolagen i indexet S&P 500 med det långsiktiga genomsnittet.

  Enligt grafen (här är förresten som publiceras i den länkade artikeln ovan, har börsen (S&P 500) nu varit övervärderad sedan 1991. Under 2008 gick värderingen för första gången på 17 år under det långsiktiga genomsnittet.  Att döma av tidigare korrektioner ska vi nu får se en börs med liknande P/E-tal som nu eller lägre i mer än 10 år framöver!

  Men detta behöver inte betyda att det är läge att sälja av allt och återkomma om 10 år. Egentligen är det inte över eller under medelvärdet som är intressant här, utan snarare förändringen av värderingen, dvs derivatan på den presenterade grafen.

  Man kan t.ex. konstatera att från 1983 till 1988 ökade värderingen mer eller mindre konstant (faktum är att den ökade mer eller mindre konstant i 17 år, ända till år 2000). Som bekant var dessa år mycket goda börsår, då även vinsterna steg.

  Just den aspekten är intressant att fundera vidare på. Grafen presenterar ju P/E-talet, dvs en kvot mellan pris och vinst. För att denna kvot ska öka krävs att priset ökar mer än vinsterna. Vi vet att i början av en längre börsnedgång så faller först priset pga. oro för vinstfall och därefter kommer vinsterna att falla. Om vi nu använder historien för att spå in i framtiden så ska vi alltså förvänta oss fallande P/E-tal ett par år framöver. Aktierna (dvs priset) har redan fallit, det vet vi. Än är det dock få bolag som har rapporterat förluster. Har vinsterna, eller snarare vinstprognoserna, fallit tillräckligt ännu? Om inte, kan vi nog förvänta oss att det blir värre innan det blir bättre.

  (Här är förresten en bättre bild av samma graf från en väldigt liknande artikel av samma författare.)

  Rate this article! 3.00 out of 5

  Comments are closed.