Project Management and Investments
RSS icon Email icon Home icon
 • Börskommentar: Börsen senaste veckan och slutsatser för Scania B

  Posted on April 4th, 2009 Peter Tjernström No comments

  Stockholmsbörsen har stigit kraftigt den senaste veckan, exempelvis har det lite bredare indexet OMX Stockholm_PI gått upp ca. 13% sedan börsen öppnade i tisdags.

  I väntan på rapporterna från Q1 är det just nu mycket fokus på makroekonomisk statistik och nyheter som kan påverka konjukturen och företagens förutsättningar. Så när man från G20-mötet kommunicerade att man enats om att stimulera världsekonomin med sammanlagt 1.100 miljarder dollar, så mottogts det med glädje på börserna över hela världen. Andra, exempelvis The Economist, är dock mera skeptiska.

  Vad gäller Scania B så har aktien stigit med ca 24% till 79,50kr senast betalt på fyra dagar. Den har därmed redan passerat kursmålet som jag fastlade i min analys den 30 mars. Scanias kunder är väldigt beroende av en fungerande kreditmarknad för att finansiera sina köp. I  grafen nedan kan man se att aktien gått mycket bättre än OMXSPI sedan nyheterna om G20-stimulanserna kom under torsdagen. Detta förklaras med att placerana räknar med att just sådana åtgärder bidrar till att både stimulera ekonomin och lösa problemen på kreditmarknaden samt att Scania tjänar mera på detta än många andra bolag.

  scania_omxspi

  scania_omxspi

  Det är drygt 3 veckor kvar till den 27 april då Scania presenterar sin Q1-rapport. Eftersom min bolagsanalys är oförändrad jämfört med den 30 mars, så blir rådet att avvakta med köp till aktien sjunkit ner i den undre delen av intervallet, dvs. 70-75kr.
  Som alltid är det omöjligt att förutse hur en aktie ska utvecklas i det korta perspektivet, men för den uppmärksamme placeraren tror jag att det kommer att finnas tillfällen innan rapporten att köpa på nivåer 10% lägre än idag.

  Rate this article! 3.00 out of 5

  Comments are closed.